Et bevisst forhold til hvordan tekstiler bør brukes og kombineres er blant de viktigste aspektene innen interiørdesign. Mye av grunnen til dette er selvsagt at det er det naturlige materialvalget på mye av det man typisk finner i et rom. Sofaer, gardiner, stoler, tepper, puter, tapeter og duker er bare noen eksempler. Tekstiler med ulik tekstur, mønstre, farger og glans kan kombineres omhyggelig for å sette tonen i et rom, bestemme stemningen og utstråle atmosfæren. Det er generelt et flott virkemiddel for gjennomtenkt og stilfull boliginnredning. Det er også viktig å vurdere holdbarhet når man skal bestemme seg for hva slags tekstiler man ønsker å omgi seg med. Enkelhet av rengjøring og vedlikehold er også faktorer som må tas med i beregningen. Dette vil særlig gjelde for møbler som brukes flittig som sofaer og stoler.

Farger og mønstre

Man bør alltid starte med å velge en eller to farger som danner basen i interiøret. Dette bør selvsagt baseres på hvilke farger man liker. Det kan også preges av rommets bruksområde. I en stue ønsker man en lun og avslappende stemning. På kontoret ønsker man et mer oppkvikkende og minimalistisk uttrykk. Mens på soverommet anbefaler fargeeksperter gjerne blått, som har en søvndyssende effekt.

For små rom anbefales det ikke å benytte tekstiler med overveldende mønstre, da dette kan overvelde rommet og få det til å se mindre ut. Når det kommer til materialvalg er det viktig å ha bruksområdet klart for øyet. Her bør man også ha miljøet litt i bakhodet. Ulike materialer påvirker kloden ulikt. Dette er noe man har i tankene når man kjøper både klær og sko, og man bør også tenke på det når man innreder hjemmet. Noen av de mest populære materialene innen interiørdesign inkluderer:

  • Delikate stoffer som silke, chiffon og organza: Dette kan gi et luftig preg for enkelte bruksområder, men vær oppmerksom på begrenset slitestyrke.
  • Bomull og lin: Er mykt og behagelig, men kan være vanskelige å rengjøre og har middels slitestyrke. Det egner seg godt for sengetøy, puter, duker og andre dekorative detaljer men kan være problematisk på møbler som brukes flittig.
  • Polyester: Dette syntetiske stoffet er perfekt for møbler på grunn av dets holdbarhet. Polyesterfibrene brytes ikke ned på samme måte som de naturlige fibrene i lin og bomull. Polyester kommer også i mange forskjellige stiler, tonnevis av farger og mange mønstre. Det er sterkt og rynkefritt og brukes mye i gardiner.
  • Crypton: Dette patenterte hydrofobe stoffet kommer med spesielle egenskaper som avstøter fuktighet og bakterier, og er svært enkelt å rengjøre. Det har tradisjonelt blitt benyttet mye i sykehus, men er nå også på full fart inn i norske hjem. Det kan være et perfekt valg for barnefamilier og hundeeiere. Det er også mykt og kan fås kjøpt i vakre nøytrale farger eller med flotte mønstre.

Post Author: maks

bizplan