Interiør er et vidt begrep og det faktum at går mote i alle disse tingene gjør ikke feltet mindre. Trender kommer og går. Det som var moderne på 70-tallet var håpløst ute på 90-tallet og helt latterlig på 00-tallet. Det hindrer likevel ikke at det er mer hot enn noen sinne i disse dager. Og det er vel på mange måter et sunnhetstegn. Det betyr jo at det er rom for gjenbruk. At ikke alt man kjøper må kastes for å erstattes av noe nytt hvert tiende år.

Vintage og retro
Alle bruktbutikkene som har dukket opp de siste tiårene er et godt bevis på at gammelt slett ikke behøver å være helt ute. Tvert om. Møbler fra 50-, 60- og 70-tallet selger som aldri før. Trenden kalles visst retro og innebærer at teakmøbler og annet plutselig har fått verdi igjen. Saker som man lenge oppfattet som utdatert blir sett på nytt på en ny måte. De finner et nytt marked i den nye tiden. Det er det man kaller vintage som ikke på noen måte skal blandes sammen med antikviteter. De er nemlig mye eldre.

Designere og arkitekter som ingen har villet snakke høyt om på flere tiår er tilbake i hetluften igjen. På ny oppdager man kvaliteten i så vel design som funksjon. Det er imidlertid verd å merke seg at det er slett ikke alt som kommer tilbake. For det som kommer tilbake er stort sett bare slike ting som opprinnelig ble skapt med kreativt og håndverksmessig engasjement og med fokus på kvalitet og funksjonalitet.

Et fargespekter ingen vil ha tilbake – foreløpig
Det er imidlertid ikke bare gjenstander som kommer og går. Det går unektelig mote i farger også og det så utpreget at det kan grense mot det komiske. Fremdeles rister nok de fleste på hodet av fargekombinasjonene på det radikale 70-tallet. Kjøkkenet skulle gjerne være oransje, helst med skapdører i en mørk brun kulør og grønn linoleum på gulvet. Badeværelset skulle ha vinyltaper i med voldsomme mønstre i kraftige farger. Turkis, gull og svart var en yndet kombinasjon på stormønstrede vinyltapeter. Så selv om mye av 70-tallets møbler og innredningsdetaljer er moderne i dag, så er det ingen ting som tyder på at fargekombinasjonene fra den tiden er på vei tilbake.

Post Author: maks

bizplan